I gjennomsnitt skjer det over 200 vannskader i Norge hver dag. Estimert utgjør det skade for over 2 milliarder kroner i norske hjem i 2020. Mange av disse skadene kunne vært unngått med lekkasjesikring!
Espen Engmann, teknisk fagsjef i Rørkjøp, anbefaler å installere vannstoppere både på kjøkken, vaskerom, gjestetoalett og alle andre rom med vanntilførsel, men uten sluk.
– Det er en billig trygghet for å slippe vannlekkasjer fra for eksempel kjøkkenet eller et gjestetoalett, sier han.
Hva er vannstopper og hvordan fungerer den?
En vannstopper, kalles også for lekkasjestopper eller vannstoppventil, er et system som stopper vanntilførselen dersom det oppstår en lekkasje i boligen.
Et vannstopper-system består normalt av trådløse sensorer som plasseres i ulike rom, en hovedenhet som aktiverer selve vannstopperen og en enhet som varsler om lekkasje.
Når systemet oppdager lekkasje vil sensorene i rommet varsle hovedenheten, som er koblet til rørsystemet i boligen. Hovedeneheten aktiverer vannstopperen og en magnetisk lås stenger vanntilførselen. På den måten stoppes lekkasjen før den gjør store skader.
Du får også varsel fra hovedenheten når en lekkasje oppstår. Noen systemer varsler også om lekkasje via egen app på mobilen.
Begrenser skadene
En lekkasjestopper hindrer altså ikke lekkasjer i å oppstå, men vil varsle med lys og lydsignal og automatisk stoppe vanntilførselen ved registrering av lekkasje.
– Skadeomfanget begrenses ved at den forhindrer store mengder vann i å lekke ut, sier daglig leder Arild Bullen i Altech.
De forhandler lekkasjestoppere med kuleventil gjennom rørleggerne i Rørkjøp og sikrer med det at en faglært rørlegger installerer produktet.
– Automatisk vannstopper er påbudt i alle nye boliger, men bør også installeres i eldre boliger da dette kan spare deg for store summer og et betydelig arbeid i etterkant av en skade. I verste fall vil store vannskader resultere i omfattende rehabiliteringsprosjekter og alt det ubehaget som medfølger, sier Bullen.
Mange vannskader på kjøkkenet
Over 30 % av alle vannlekkasjer som skjer i boliger, skjer i kjøkkendelen. Der er det flere vanninstallasjoner enn tidligere, slik som kjøleskap med vann, isbit- og kaffemaskiner, og kjøkkenet har ikke membran og sluk i gulvet som kan ta unna.
I tillegg henger gjerne kjøkkenet sammen med stuedelen, slik at vannet kan gjøre skade over et større areal. Dét kan gi omfattende rehabiliteringsprosjekter.
– Du får som regel selve skaden dekket, men få er klar over alle problemene en vannlekkasje drar med seg. Ofte må man flytte ut for en periode og tidspunktet passer garantert ikke, sier forteller daglig leder i Waterguard, Haakon Munkejord. .
Han legger til at en slik løsning vil også gi deg rimeligere forsikring.
− De store selskapene gir rabatter på oppimot 30 prosent, sier han.
Rørkjøp kan hjelpe deg med vannstopper
Gjennom våre rørleggere kan du få kjøpt vannstoppere fra Altech, Waterguard, Armaturjonsson, Høiax og Tece.
Rørkjøps egen vannstopper
Vannvakt kjøpes og monteres av din lokale Rørkjøp-rørlegger - Bestill en Rørkjøp-rørlegger som kan installere VannVakt her.
Les mer om VannVakt og lekkasjesikring her
Waterguard Smart Stop
Waterguard Smart Stop er et trådløst system som oppdager og forhindrer vannlekkasjer. Installasjonen er enkel, uavhengig om du bor i en eldre bolig, leilighet eller har hytte.
TECEguard plug-in lekkasjestopper
TECEguard plug-in lekkasjestopper begrenser skadeomfanget ved lekkasjer. Ved lekkasje stenges både vanntilførselen og strømforsyningen til et eventuelt tilkoblet apparat.
Høiax Aquasafe
Høiax AquaSafe lekkasjestopper er en kompakt løsning hvor all elektronikk er plassert samlet i lekkasjestopperen for direkte montasje i jordet stikkontakt. Denne registrerer lekkasje fra sensortapen og aktiverer magnetventilene som stenger både varmt og kaldt vann. Den vil også kutte strømtilførselen til strømstikket på lekkasjestopperen.
Arjonstop Connect vannstoppventil
Automatisk vannstoppventil som stenger vanntilførselen når den oppdager fukt, unormalt trykkfall eller for lav temperatur der ventilen er montert. Med appstyring (krever tilleggsprodukter).
Råd for å unngå vannskader:
- Bruk fagfolk! Finn din lokale rørlegger her.
- Hold orden slik at vannrør er synlige og du kan følge med (eks. under kjøkkenkummen og i servantskapet).
- Få rørleggeren til å installere vannstoppere i boligen din.
- Steng hovedkranen, spesielt viktig når du drar på ferie.
- Følg med på alle vanninstallasjoner og sjekk de årlig.
- Steng vannet når vaskemaskiner og oppvaskmaskiner ikke er i bruk.
- Sørg for riktig vanntrykk i hele boligen.
- Rens sluk og vannlås en til to ganger i året.
- Følg leverandørenes anbefalinger vedrørende vedlikehold av sikkerhetsventiler.